WONEN EN INTERIEUR

TOTAALINRICHTING

Door - Tom Cosyns

Een binnenhuisarchitect kan schildklierklachten hebben

Binnenhuisarchitect kan schildklierklachten hebben: Ontdek waarom en wat je kunt doen

Als je een binnenhuisarchitect bent, weet je hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat je klanten tevreden zijn met het eindresultaat van je werk. Je bent vaak bezig met het inrichten en decoreren van huizen en kantoren, en je houdt je bezig met alles van kleurkeuzes tot meubelstukken. Maar wist je dat je werk als binnenhuisarchitect ook invloed kan hebben op je gezondheid? In dit artikel zullen we bespreken waarom binnenhuisarchitecten een verhoogd risico lopen op schildklierklachten  en wat je kunt doen om deze klachten te voorkomen.

Wat is een schildklier en hoe werkt het?

De schildklier is een klein orgaan in de vorm van een vlinder dat zich bevindt aan de voorkant van je nek, net onder je adamsappel. Het is verantwoordelijk voor het produceren van hormonen die belangrijk zijn voor je stofwisseling en andere lichaamsfuncties. De hormonen die de schildklier produceert, regelen onder andere je hartslag, lichaamstemperatuur, energieniveau en gewicht.  De schildklier is een belangrijk orgaan in het lichaam dat verantwoordelijk is voor de regulatie van verschillende lichaamsfuncties. Een verstoorde schildklierfunctie kan leiden tot verschillende klachten en aandoeningen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je schildklierklachten kunt voorkomen. In dit artikel delen we tips en adviezen om je schildklier gezond te houden.

De schildklier is een vlindervormige klier die zich aan de voorkant van de nek bevindt. De schildklier produceert hormonen die essentieel zijn voor de regulatie van verschillende lichaamsfuncties, zoals de stofwisseling, de hartslag, de groei en ontwikkeling van het lichaam, de lichaamstemperatuur en de spijsvertering.

Veelvoorkomende Schildklierklachten

Een verstoorde schildklierfunctie kan leiden tot verschillende klachten en aandoeningen, waaronder:

Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie, ook wel trage schildklier genoemd, ontstaat wanneer de schildklier te weinig hormonen produceert. Dit kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, gewichtstoename, koude intolerantie, een trage hartslag, haaruitval en obstipatie.

Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie, ook wel overactieve schildklier genoemd, ontstaat wanneer de schildklier te veel hormonen produceert. Dit kan leiden tot symptomen zoals gewichtsverlies, hartkloppingen, overmatig zweten, nervositeit en diarree.

Struma

Een struma is een vergroting van de schildklier. Dit kan het gevolg zijn van een verstoorde schildklierfunctie, maar ook van een jodiumtekort.Het is mogelijk om schildklierklachten te voorkomen door de schildklier gezond te houden. Hieronder volgen enkele tips en adviezen.

Eet Gezond

Een gezond en gevarieerd dieet is essentieel voor een gezonde schildklier. Zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals jodium, selenium, zink en vitamine D. Jodium is belangrijk voor de productie van schildklierhormonen, terwijl selenium en zink nodig zijn voor de omzetting van deze hormonen in actieve vormen. Vitamine D is nodig voor de opname van calcium, wat belangrijk is voor een gezonde botdichtheid.

Sommige voedingsmiddelen kunnen de schildklierfunctie verstoren. Zo kan soja de opname van schildklierhormonen belemmeren, terwijl kruisbloemige groenten zoals broccoli en spruitjes.