WONEN EN INTERIEUR

TOTAALINRICHTING

Door - Tom Cosyns

Tips om een kleine woonkamer ruimer te doen lijken

Aan het einde van de dag is het heerlijk om tot rust te komen in de woonkamer met de rest van het gezin. Als u niet veel ruimte te besteden heeft in uw woning, dan is het altijd goed om een paar tips te hebben voor het inrichten van krappe ruimtes. Met het volgende advies helpen we u een handje op weg om de woonkamer ruimer te laten lijken. U zult vast verrast zijn om te zien dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn, want een kleine woonkamer inrichten doet u zo.

Kies voor hoogte

Als u geen ruimte heeft in de lengte of breedte, dan is er altijd de hoogte nog. Door hoge meubels te kiezen houdt u meer ruimte over op de vloer, daarbij laat het de woonkamer groter doen lijken. Naast hoge kasten kunt u wandplankjes gebruiken voor het opbergen van spullen of het plaatsen van leuke woonaccessoires. Door in de hoogte te werken benut u elke ruimte in de woonkamer wat zeker van pas komt als de ruimte in huis schaars is. Verder kunnen zwevende meubels een positief effect hebben. Denk maar aan een hangend televisie meubel.

Grotere meubels

Vaak zijn we geneigd om kleinere meubels te kiezen voor een krappe ruimte, toch kan dit in de praktijk juist averechts werken. Door een grote hoekbank neer te zetten, creëert u rust in het interieur wat helpt om de woonkamer ruimer te laten lijken. Verder helpt het wel om voor luchtigheid te kiezen. Een mooi voorbeeld is om meubels op pootjes te kiezen in plaats van een zwaar meubel dat gelijk aan de vloer is. Kortom, vermijd een rommelige indeling en kies liever voor een paar grote meubels. Een ander tip is om multifunctionele meubels te gebruiken, dit werk ruimtebesparend. Zo zijn er bijvoorbeeld wandkasten met een ingebouwd bureau voor het opbergen van een televisie of computer. Op deze manier kunt u gezellig in de woonkamer op het internet surfen, e-mails bijwerken of een gokje wagen in een online casino. Daarnaast kunt u de computer doorgaans verbergen door het deurtje van de wandkast te sluiten, op deze manier staat het apparaat uit het zicht.

Lichte kleuren

Door voor lichte kleuren te kiezen kunt u een ruimte groter laten lijken. Lichte en zachte tinten zorgen ervoor dat de muren niet zo op u afkomen, ideaal dus als uw woonkamer aan de krappe kant is. Laat u vooral beïnvloeden door Scandinavische invloeden, deze stijl is doorgaans minimalistisch en gebruikt veel subtiele kleuren zoals wit, crème, zachtgrijs, beige of taupe. Als u niet alleen maar witte muren wilt, dan kunt u gerust één muur in een kleur verven en de rest rustig houden.

Voldoende opbergmogelijkheden

Te veel troep zorgt ervoor dat een ruimte al snel kleiner lijkt. Besteed daarom aandacht aan voldoende opbergmogelijkheden. Een mooie oplossing zijn kasten met deuren. Voor uw kasten kunt u tevens organizers kopen, deze helpen vaak om meer ruimte te creëren. Een open kastenwand is tevens een geliefde optie voor kleinere woonkamers omdat het ruimtelijk en sfeervol oogt en toch opbergruimte biedt.

Zorg voor veel licht

In een kleinere woonkamer doet een overvloed aan licht het altijd goed. Met de juiste raamdecoratie zorgt u ervoor dat er extra veel licht in de woonkamer valt. Een mooie oplossing zijn gordijnen van (semi-)transparante stof die veel licht door laten. Op deze manier kunt u de woonkamer voldoende afscheiden voor wat privacy, maar heeft u toch natuurlijk licht in huis. Kies ten slotte voor hoge gordijnen die van het plafond tot de vloer lopen, want door de hoogte in te gaan creëert u een ruimtelijk effect in de woonruimte.

Woonaccessoires

Door bepaalde woonaccessoires toe te voegen zorgt u ervoor dat een woonkamer groter oogt. Een goed voorbeeld is een grote spiegel of een poster van de natuur. Dit laatste doet de hersenen namelijk denken aan ruimte.