WONEN EN INTERIEUR

TOTAALINRICHTING

Door - Tom Cosyns

Verschillende soorten terrasverwarmers en hun verschillen

Er zijn twee soorten terrasverwarmers die zich onderscheiden door hun krachtbron. De eerste is een terrasverwarmer op gas en de tweede is een terrasverwarmer die gebruik maakt van elektriciteit. Beide typen hebben dezelfde functie, namelijk het geven van warmte in je buitenruimte of op je terras. Hierdoor kun je activiteiten op het terras blijven doen zonder dat je het koud krijgt. De temperatuur in Nederland is vaak fris, vooral ’s avonds. Daarom is het gebruik van een terrasverwarmer de juiste keuze om comfortabeler en aangenamer te genieten van de avondsfeer op het terras. Voordat je kiest welk type terrasverwarmer voor jou geschikt is, moet je eerst de soorten terrasverwarmers en hun verschillen kennen.

Terrasverwarmers op gas

Terrasverwarmers op gas zijn verwarmers waarvan de warmtebron afkomstig is uit de verbranding van gas. Terrasverwarmers op gas hebben als voordeel dat ze flexibel en dynamisch zijn. Deze verwarmer heeft namelijk geen snoer en is daardoor vrij te verplaatsen. Je kunt hem overal op je terras neerzetten en gemakkelijk verplaatsen. Bij de terrasverwarming stralen terrasverwarmers op gas warmte uit in verschillende richtingen. Bovendien maakt de warmtebron in de vorm van een vlam de sfeer op je terras natuurlijk en rustgevend. Terrasverwarmers op gas hebben echter ook nadelen, waaronder het feit dat ze niet aanbevolen worden voor gebruik binnenshuis omdat gasflessen vaak gevaarlijk zijn om in een afgesloten ruimte te bewaren. Bovendien zijn de exemplaren op gas duurder dan die op elektriciteit.

Elektrische terrasverwarmers

Zoals de naam al doet vermoeden, gebruiken elektrische terrasverwarmers elektriciteit als energiebron. Elektrische terrasverwarmers gebruiken infrarood dat hittegolven produceert die gericht zijn op bepaalde gebieden. Hoewel elektrische exemplaren elektriciteit gebruiken, is dit energieverbruik voor verwarming efficiƫnter dan gas. Een ander voordeel is dat elektrische verwarmers tijdens het opwarmen van de temperatuur geen verbrandingsproces doormaken, zodat ze geen uitlaatgassen produceren of luchtvervuiling veroorzaken. Elektrische verwarming is dus milieuvriendelijker. Elektrische terrasverwarmers zijn eenvoudiger te installeren, veiliger en kunnen worden gebruikt op open terrassen en terrassen met overkappingen. De nadelen van elektrische terrasverwarmers zijn ten eerste dat ze zijn moeilijk te verplaatsen zijn. Dat komt omdat ze snoeren hebben en vaak moet je die verbergen om ze uit het zicht te houden. Ten tweede vereist gebruik van elektrische terrasverwarmers meer energie, dus je moet wellicht een extra elektrische groep installeren om kortsluiting te voorkomen.