WONEN EN INTERIEUR

TOTAALINRICHTING

Door - Tom Cosyns

Zo creëer je een landelijke sfeer in je woning

landelijke sfeer in je woning

Landelijke interieurs zijn vaak adembenemend mooi. Ze stralen een rustieke sfeer uit door wijze waarop het interieur is samengesteld en door de toegepaste bouwstijl. Oud landelijke hoeves kennen vaak eeuwen oude draagbalken. Maar hoe creëer je zelf een dergelijke sfeer in de stijl van nu?

Wat kenmerkt het landelijke interieur?

Wanneer we echt over een landelijk interieur spreken dan zijn er specifieke karakteristieken aanwezig die deze bouw- en interieurstijl zo kenmerken, waaronder:

  • Houten keukens, met natuursteen aanrecht en met melkkleurige hoogglans handgemaakte tegels – Delfts Blauwe tafereeltjes doen het ook heel goed
  • Stenen vloeren, natuursteen in rustieke, natuurlijke kleuren
  • Onbehandeld houten draagbalken, horizontaal het plafond ondersteunend, of schuin in hoeken afgewerkt
  • Houten binnendeuren zonder raampjes
  • Witte binnenmuren, of onbehandelde stenen binnenmuren (bij voorkeur van kalksteen)
  • Togen en gangetjes
  • Gietijzeren (gebruiks-) voorwerpen
  • Ramen met (modern) sierwerk gietijzer
  • Ruime open haard, betegeld met handgemaakte hoogglans tegels, welke rondom betegeld zijn
  • Authentieke meubelen, gemaakt van natuurlijke materialen als hout, gietijzer, metaal etc.

Hoe creëer ik in mijn nieuwe woning een dergelijke stijl?

Mix and match luidt het credo. Maar weinigen van ons zijn zo fortuinlijk om in een eeuwenoud pand te kunnen wonen, en toch kunnen we de zo begeerde landelijke stijl wel zelf naar binnenhalen. Dit doen we door zelf enkele authentieke -vaak antieke- woonobjecten bij een antiquair (tip: bezoek Frankrijk eens hiervoor) te kopen. Denk aan antieke binnendeuren (let dan wel heel goed op de maat), het aanschaffen van enkele antieke draagbalken, het kiezen voor een tegelvloer van natuursteen, een landelijke keuken te laten plaatsen met de hoogglans krakelee wandtegels. Allemaal zaken die we, met wat speurwerk, kunnen aanschaffen en die echt de sfeer van weleer uitademen.

Oud en nieuw matchen

In hoeverre je de landelijke stijl doortrekt bepaal je uiteraard zelf. Het kan heel goed zijn dat jij bij je robuuste boeren eettafel enkele moderne, leren eetkamerstoelen wil plaatsen, zoals bijvoorbeeld deze leren eetkamerstoelen van Robuuste Tafels. Dergelijke stoelen vormen een geweldige match; ja, ze zijn modern, maar ook authentiek. Doordat je kiest voor lederen stoelen met een metalen of houten onderstel, maak je een keuze voor eerlijke materialen, iets wat precies past bij een landelijke uitstraling.

Modern of traditioneel landelijk?

Zo zijn tal van eigentijdse meubels te matchen binnen het landelijk, rustieke interieur. Combineer antiek met landelijk modern en je interieur krijgt een geweldige boost. Bij de keuze voor een bank en fauteuils kom je al snel uit bij de wat landelijk Engelse stijl. Robuuste, volle banken ogen fantastisch bij dit interieur. Wil je echt all the way gaan dan kun je nog kiezen voor stoelen met een gebloemde stof, iets wat ook geldt voor de gordijnen! Gaat dit je te ver en wil je echt voor modern landelijk gaan, kies dan voor crème- of grijs kleurige stoelen en banken.